Close
LoginRegister
15 Dis 2019 - 18 RabiulAkhir 1441 Maghrib 19:08Ishak 20:23
Submit Information
Waktu Solat: Kuala Lumpur, Putrajaya 15 Dis 2019 - 18 RabiulAkhir 1441 | Subuh 05:49 | Syuruk 07:09 | Zuhur 13:11 | Asr 16:33 | Maghrib 19:08 | Ishak 20:23
Views: 1614
Buku Motivasi

Berani Berimpian Tinggi - Membina Legasi Melepasi Kehidupan.


Package Details

Berani Berimpian Tinggi - Membina Legasi Melepasi Kehidupan

Istilah 'azama dalam istilah Al-Quran bermaksud "as-shobru wal-jadd" atau sabar dan bersungguh-sungguh. Begitu juga istilah " al 'azmu 'alay-syai' " bererti memberikan tumpuan penuh dan bersikap teguh untuk terus ambil tindakan. Seorang sarjana, Ar Raghib Al Ashfani dalam Al Mufradat fi Raghibil Quran mendefinisikannya sebagai "aspirasi kuat untuk melakukan sesuatu".

"Berani Berimpian Tinggi" dalam kedudukan kata perbuatan adalah panggilan untuk bertindak. Bermula dari mempunyai tekad atau aspirasi yang tinggi, mempunyai jiwa dan matlamat yang lebih besar untuk menterjemahkan idea menjadi realiti. Mempunyai idea atau aspirasi yang tinggi hanyalah satu langkah kecil (walaupun signifikan), hanya 10% dari perjalanan menuju kejayaan. Sudah tentu tidak akan ada kejayaan, jika tanpa langkah permulaan yang pertama. Seseorang yang mempunyai impian yang tinggi perlu sedar, bahawa samada ia adalah aspirasi yang kuat ('azama) atau tindakan terbaik (khairun 'amala), keduanya adalah perintah Tuhan. Membina Legasi Melepasi Kehidupan bukan tindakan jangka pendek, tetapi jauh menjangkau ke arah hari pembalasan (maalikiyau middeen). Melaksanakannya menggunakan penyelesaian sistemik; fizikal (P), intelektual (I), emosi (E) berpasak pada Tuhan (S) dalam bentuk tindakan amal adalah bukti orang yang jujur dan patuh syariat Tuhan."

Oleh:
Mohd Jakfar Hj Embek
PGC & M.A Muslim Community Studies, Markfield Institute of Higher Education (MIHE) & Gloucestershire University, UK
Founder & Director, Madani Institute (Singapura)
Principal Advisor, GlobalPetro Solutions Pte Ltd


Tajuk Buku : Berani Berimpian Tinggi - Membina Legasi Melepasi Kehidupan.
ISBN 978-0-1234-5678-6

Merchant

IslamicEvents.MY

IslamicEvents.MY aims to be a one-stop community portal which is dedicated to providing detailed inf...